Opublikowano

Nabiał – sposób na zdrową i zbilansowaną dietę

Nabiał - sposób na zdrową i zbilansowaną dietę

Nabiał – pełnowartościowe artykuły spożywcze

Nabiał to obszerna grupa wyrobów spożywczych, ogólnodostępna praktycznie w każdym sklepie spożywczym oraz markecie. Dzięki swojej popularności oraz łatwym zasięgu spożywany jest przez miliony ludzi na całym świecie każdego dnia. Aby codzienna dieta była korzystna musi być odpowiednio zbilansowana i zawierać niezbędne składniki odżywcze, aby prawidłowo zasilały organizm do działania. Dzięki temu można utrzymać witalność oraz zdrowie przez długie lata. Rekomendacje dotyczące zdrowego odżywiania zmieniają się średnio, co kilka lat – pracuje nad tym sztab wykwalifikowanych dietetyków. Jednakże produkty, które powinny na stałe zagościć w naszej diecie zawarte zostały w tak zwanej piramidzie żywieniowej, której jednym z elementów są właśnie artykuły spożywcze zawierające nabiał. Czym zatem jest nabiał i jakie są zalety jego spożywania? Czy jest zdrowy i czy nie szkodzi w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu?

Nabiał – co to jest i czym się charakteryzuje

Nabiał to nazwa grupy przedstawiająca artykuły spożywcze, w których skład wchodzą mleko oraz jego przetwory. W swoim składzie zawiera głównie wapń – pierwiastek odpowiedzialny za prawidłową budowę zębów oraz kości i za przekazywanie odpowiednich impulsów nerwowych. Artykuły spożywcze pochodzenia mlecznego zawierają także łatwo przyswajalne tłuszcze, białko oraz sole mineralne i witaminy A, B2, B12, D, dzięki którym nabiał odgrywa niebagatelnie ważną rolę w diecie i żywieniu. Nabiał jest składnikiem zajmującym ważne miejsce w piramidzie żywieniowej człowieka – dostarcza on, bowiem wszelkich niezbędnych składników do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Jest niezastąpionym elementem w diecie małych dzieci, kobiet w ciąży oraz starszych osób. Artykuły spożywcze pochodzenia mlecznego są obok mięsa głównym źródłem pełnowartościowego białka, które jest niezbędne do prawidłowego wzrostu oraz rozwoju. Do artykułów spożywczych zawierających nabiał zalicza się:

  • mleko,
  •  jogurty,
  • sery,
  • twarogi,
  • maślanki,
  •  kefiry,
  •  śmietany,
  •  masło.

Nabiał może nie być tolerowany przez organizm niektórych osób, przez co nie może być przez nie spożywany. Takim osobom proponowany jest ser kozi oraz produkty, które są odpowiednikami przetworów mlecznych, jednakże bez składników alergizujących, takich jak białko czy laktoza (cukier mleczny).

Polecane:

Nabiał – pełnowartościowe artykuły spożywcze – zalety

Nabiał jest jednym z niezbędnych składników codziennej diety każdego człowieka. Szczególnie ważny jest w żywieniu małych dzieci oraz osób starszych, gdzie kondycja oraz wzrost kości ma niebagatelne znaczenie. Dostarczanie organizmowi niezbędnych składników mineralnych oraz witamin jest podstawową zasadą zdrowego stylu życia. Zalety, jakie płyną ze spożywania artykułów spożywczych z grupy przetworów mlecznych są następujące:

  • silne, wzmocnione kości oraz zdrowe zęby,
  •  odpowiednia regeneracja tkanek i mięśni,
  •  prawidłowe utrzymanie kalorii,
  •  łatwość w utrzymaniu szczupłej sylwetki,
  •  prawidłowa ochrona ścianek żołądka – zapobieganie choroby wrzodowej,
  •  wysoka zawartość składników mineralnych oraz witamin,
  •  odpowiednia ilość łatwo przyswajalnych tłuszczów oraz białek.

Nabiał jest składnikiem, który w pozytywny sposób wpływa na funkcjonowanie organizmu. Dostarczany w odpowiedniej ilości zapewnia energię, zdrowy rozwój oraz wzrost. Jest niezbędnym elementem w diecie nie tylko wśród małych dzieci, ale także i u osób starszych oraz w średnim wieku. Warto pamiętać, aby artykuły spożywcze mlecznego pochodzenia znajdowały się w codziennym jadłospisie.

Czy nabiał może być szkodliwy dla zdrowia?

Pomimo tego, że nabiał jest jednym z podstawowych składników odżywczych, który powinien znaleźć się w diecie każdego człowieka, to spożywany w nadmiarze lub przez osobę nietolerującą jakikolwiek jego składnik, może być w mniejszym bądź większym stopniu szkodliwy. Mowa tu przede wszystkim o osobach uczulonych na białko mleka krowiego oraz cukier mleczny, czyli laktozę.

Jaki wpływ ma nabiał na funkcjonowanie organizmu?

Włączenie nabiału do swojej diety wspomaga uzupełnienie ewentualnych niedoborów witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Artykuły spożywcze pochodzenia mlecznego stanowią także niezastąpione źródło witamin z grupy B, które mają wpływ na prawidłową pracę układu nerwowego. Zapewniają także dobrą przyswajalność witaminy D, szczególnie w okresie pozbawionym słońca. Nabiał jest źródłem białek, które są niezbędnym elementem budującym mięśnie oraz tkanki – jest to szczególnie ważne dla osób zmagających się z nadwagą. Dobrze przyswajalne białko zapewnia prawidłowy rozwój oraz szybsze spalanie tłuszczów. Daje poczucie sytości oraz wspomaga procesy regeneracyjne skóry. Ponadto produkty nabiałowe są doskonałym źródłem wapnia i fosforu oraz stanowią smaczny i zdrowy element każdej diety. ąArtykuły spożywcze z grupy nabiałów to szeroka gama produktów zawierających bogate źródło witamin oraz innych składników odżywczych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Dobrze zbilansowana dieta, zdrowy tryb życia oraz odpowiednia ilość aktywności fizycznej to przepis na zdrowe i długie życie. Nabiał jest jednym z podstawowych składników odżywczych zawartych w piramidzie żywieniowej, dlatego też nie powinien zostać pominięty przy planowaniu codziennego jadłospisu. Jest składnikiem ważnym zarówno dla osób w starszym wieku jak i małych dzieci.